Dag 3: BonAparte - Hof van Gelre

Op dag 3 start je de dag uitgerust bij hotel BonAparte. Na gezond ontbijt start de laatste dag van het avontuur in de Achterhoek. Onderweg kom je langs:

1. Barchem

Aan de voet van de Lochemse Berg vindt je het dorp Barchem. Dit kleinschalige dorp staat bekend om zijn rust en ruimte. Het dorp is namelijk omringt door uitgestrekte bossen en weilanden. De perfecte uitvalsbasis voor een fiets- of wandeltocht. Door de centrale ligging tussen de Achterhoekse plaatsen Lochem en Ruurlo hoef je je hier zeker niet te vervelen!

2. Lochemse Berg

De Lochemse Berg en buurman de Kale Berg zijn overblijfselen van de voorlaatste ijstijd, toen het landijs het land hier opstuwde, waardoor een licht glooiend landschap is ontstaan. Inmiddels zijn ze begroeid met bossen waar je eindeloos kunt dwalen. Wie er oog voor heeft, ziet bijzondere bewoners, als reeën,eekhoorntjes,vossen,spechten en het ijsvogelvlindertje. In het gebied kan je heerlijk wandelen. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht over het glooiende landschap.

3. Zwiepse Molen

Aan de rand van het kleine dorpje Zwiep vind je de Zwiepse molen. Zwiep staat met name bekend om de spannende verhalen over "de Witte Wieven".  De molen is nog steeds te bezoeken. Er is onderandere een horecagelegenheid en een winkeltje met verschillende streekproducten. Een leuke plek om een korte pauze in te lassen.

4. Berkel

Deze bijzondere rivier ontspringt in Duitsland in de bekende bedevaartsplaats Billerbeck. Voor de rivier in Nederland aankomt, stroomt ze door Coesveld, Gescher, Stadlohn en Vreden. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. De Berkel is zo’n 110 kilometer lang. Aan de Berkel staat ook de watertoren van Lochem uit 1835. Wanneer je vanuit Lochem langs de berkel richting het westen fietst of wandelt kom je uit in het dorpje Almen. Halverwege zul je het Staringkoepeltje tegen komen, bekend vanwege de gelijkgenaamde dichter Staring.

5. De Cloese

Ten oosten van Lochem ligt het kasteel De Cloese aan de noordoever van het riviertje de Berkel. Het kasteel is in 1520 gebouwd in opdracht van de Pastoor van Lochem Sweder Kervenheim.De huidige aanblik in neonrenaissancestijl komt vooral op rekening van een ingrijpende verbouwing in 1886 onder leiding van de Haagse architect Nic. Molenaar sr. Het huis heeft verschillende eigenaren gehad en kwam in 1959 in handen van de Politieopleidingsschool Noord-Oost Nederland. In 2003 koopt een particuliere projectontwikkelaar het kasteel, die er particuliere huizen van heeft gemaakt. 

6. Lochem

Lochem is de enige stad in de gelijkgenaamde gemeente. In de dertiende eeuw kreeg de stad Lochem haar stadsrechten. Vandaag de dag zijn nog altijd gedeeltes van stadsmuren te vinden en ook is de binnengracht nog grotendeels aanwezig. Ook zijn er verspreid in de stad nog diverse 17e-eeuwse huizen te vinden. De binnenstad is gevuld met gezellige horeca gelegenheden en lokale winkels. 

Terug naar arrangement << Ga terug naar dag 2

Route lengte 19 km.