Dag 3: BonAparte - Hof van Gelre

Er staat weer een uitgebreid ontbijt voor je klaar. Vandaag wandel je via prachtige natuur en bezienswaardigheden weer terug naar Hotel BonAparte. 

Barchem

Allereerst wandel je via een licht golvend kampenlandschap met lagergelegen graslanden richting Barchem. Dit kleinschalige dorp is gelegen aan de voet van de Lochemse Berg met als blikvanger in het centrum de Barchkerk.

Lochemse Berg

Vanuit Barchem wandel je de Lochemse Berg op. Samen met de Kale Berg zijn dit overblijfselen van de voorlaatste ijstijd, waardoor een licht glooiend landschap is ontstaan. Inmiddels zijn ze begroeid met bossen waar je eindeloos kunt dwalen. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht over het glooiende landschap. Midden op de berg staat de Belvédère. Vroeger was dit een uitkijktoren, maar inmiddels zijn de bomen hoger dan de toren.

Zwiepse Molen

Hierna wandel je richting Zwiep. Een klein maar slim dorp onderaan de Lochemse Berg. Wanneer je vroeger niet over de berg heen kon, dan moest je eromheen, door Zwiep dus. Tol was ooit hier de belangrijkste inkomstenbron. Je wandelt langs de Zwiepse molen welke je ook van binnen kunt bezichtigen. Tevens een leuke plek om een korte pauze in te lassen voor een kopje koffie en wat lekkers. 

Berkel

De route voert je verder langs de Berkel. Deze bijzondere rivier ontspringt in Duitsland in de bekende bedevaartsplaats Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. De Berkel is zo’n 110 kilometer lang. Aan de Berkel staat ook de watertoren van Lochem uit 1835. 

De Cloese

Langs de Berkel bevindt zich kasteel De Cloese. In 1520 gebouwd in opdracht van de Pastoor van Lochem Sweder Kervenheim. De huidige aanblik in neonrenaissancestijl komt vooral door de ingrijpende verbouwing in 1886. Een tijd lang is het kasteel in gebruik geweest als politieopleidingsschool. Tegenwoordig zijn er particuliere woningen in gevestigd.  

Lochem

Vervolgens wandel je Lochem weer in. In de dertiende eeuw kreeg de stad Lochem haar stadsrechten. Vandaag de dag zijn nog altijd gedeeltes van stadsmuren te vinden en ook is de binnengracht nog grotendeels aanwezig. Ook zijn er verspreid in de stad nog diverse 17e-eeuwse huizen te vinden. Strijk nog even neer op een van de gezellige terrassen van de diverse horeca gelegenheden voordat je arriveert bij Hotel Hof van Gelre. 

Lengte route: 19 km.

<< Ga terug naar dag 2 Download hier het GPX bestand