Dag 2: Hotel Landgoed Ehzerwold - Landhotel De Hoofdige Boer

Je start de dag met een uitgebreid ontbijt. Hierna is het tijd is om je wandelschoenen aan te trekken. Vandaag neemt de wandelroute ‘Velhorst, in de Graafschap’ jou via prachtige natuur mee van Hotel Landgoed Ehzerwold naar Landhotel De Hoofdige Boer in Almen. De route voert door maar liefst vier gebieden welke onderdeel uitmaken van Nationaal Landschap De Graafschap: landgoed Velhorst, natuurgebied Het Grote Veld en de landgoederen het Enzerinck en ’t Waliën.

De Velhorst

Landgoed De Velhorst is een pareltje in de gemeente Lochem. In de 17e eeuw wordt hier een eenvoudig buitenverblijf gebouwd, een spieker. In 1741 verrijst voor de spieker een voorhuis waarna 80 jaar later een ingrijpende verbouwing volgt tot comfortabel landhuis. Het huis is particulier bewoond en niet toegankelijk. De wandelpaden op het landgoed voeren je langs authentieke boerderijen, statige beukenlanen en oude boomgaarden. En onverwachts poppen er tussen de tussen de rododendrons een romantisch theekoepeltje en het iconische witte bruggetje over de Berkel op.

Het Kienveen

Je wandelt door het Kienveen. Vroeger was dit een klein agrarisch gebied. Hierna is het langzaam dicht gegroeid tot bos. Momenteel wordt op deze plek nieuwe natuur gecreëerd. Doordat het veen is afgeplagd en bomen zijn verwijderd krijgen zaden kans om te groeien. Het waterpeil wordt door het waterschap zo aangepast dat de grond vochtig blijft. Hierdoor krijgen bijzondere planten zoals het melkviooltje, moerashertshoorn en vetblad kans om te groeien en bloeien. Daarnaast zijn de omstandigheden ideaal voor kikkers, libellen en vogelsoorten. En voor wie er de tijd voor neemt, kan in dit gebied zelfs  een kleine ijsvogelvlinder, een boomvalk of klapekster zien fladderen.

Het Grote Veld

De route voert je verder door Het Grote Veld. Vroeger was dit een groot open gebied met zandverstuivingen en heide. Je kon zelf kijken tot Lochem, Vorden en Almen! Nu overheerst het bos. Natuurmonumenten heeft afgelopen jaren ook geleidelijk hier bomen gekapt. Hierdoor zie je oorspronkelijke beplanting weer terugkomen en breiden de heidevelden zicht verder uit. Op sommige plekken groeit de zeldzame klokjesgentiaan weer en liggen er hagedisjes van het zonnetje te genieten. De begrazing van Het Grote Veld wordt deels uitgevoerd door schaapskudde De Belhamel.

Landgoed Het Enzerinck

Hierna wandel je over landgoed Het Enzerinck. Het landhuis is in neoclassicistische stijl  gebouwd. Opvallend is het middeldeel de ovale muzieksalon. Het landhuis is niet toegankelijk. Wel kun je een kijkje nemen in het ‘Grootvaders huisje’. Dit huisje liet de landgoedeigenaar in 1920 voor zijn kleinkinderen bouwen. In het parkbos op het landgoed vind je bijzondere bomen zoals de tulpenboom en de magnolia afgewisseld met landbouwgronden. Ook broeden er drie soorten spechten en veel zangvogels, zoals de tuinfluiter, roodborstje en zwartkop.

Landgoed ’t Waliën

Je wandelt door landgoed ’t Waliën, vroeger was dit een heidegebied. Nu is het een gevarieerd landgoed met bos, poelen en bomenlanen waar je goed kunt wandelen. De heide van het landgoed is beplant met lariks, douglas, fijnspar en Amerikaanse eik. In het bos zijn vier poelen. Hier leven de kleine watersalamander, kamsalamander, gewone pad en bruine kikker. Ook hier hoor je veel vogels, waaronder de zwarte specht.

Almen

Hier waan je je in een charmant Frans dorpje. Als je om je heen kijkt, zie je onder andere de kerk, de school, het meestershuis en Museum STAAL, een ode aan de dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840) en Landhotel De Hoofdige Boer. Over de ‘Hoofdige boer’ schreef dichter Staring de regels “Elk weet waar ‘t Almens kerkje staat en kent de laan die derwaart gaat”. Het gedicht vertelt het verhaal over een eigenwijze boer die geen gebruik wilde maken van een nieuwe brug. Hij bleef door de oude doorwaadbare plaats lopen. Vanuit Almen is het ook leuk om een vaartocht met Berkelzomp ‘De Fute’ te maken en rivier de Berkel vanaf het water te ontdekken.

Naast de kerk, schuin tegenover Museum STAAL bevindt zich Landhotel De Hoofdige Boer. Aangekomen in het hotel staat je bagage bij de receptie klaar en kun je gelijk inchecken. Rust lekker uit in de mooie theetuin en geniet van een heerlijk kopje koffie of lekker glas wijn. ‘s Avonds geniet je van een heerlijk driegangendiner. Met mooi weer kun je ook buiten dineren!

Goed om te weten:

  • Onderweg is minder horeca aanwezig. Bij Ehzerwold is het mogelijk om een lunchpakket bij te boeken. Vraag naar de opties tijdens je reserveringsaanvraag.
  • In het winterseizoen kunnen sommige stukken van de wandelroute drassig zijn. Draag daarom goede wandelschoenen.

Afstand route: 17 km

Terug naar arrangement << Ga terug naar dag 1 Ga naar dag 3 >>