Dag 2: Hof van Gelre - BonAparte

Je start de dag met een uitgebreid Achterhoeks ontbijt. Hierna trek je de wandelschoenen aan en ga je op pad met als eindbestemming Hotel BonAparte in Barchem. Onderweg kom je langs verschillende mooie bezienswaardigheden. 

De Wildenborch

Al snel wandel je het groene buitengebied van Lochem in. De route voert je langs uitgestrekte weilanden en veengebieden waarna je Kasteel de Wildenborch aandoet. Kenmerkend aan dit kasteel is de ronde toren en de zijvleugels. Het landgoed bestaat verder uit een bouwhuis, een koetshuis, circa 38 hectare tuin aangelegd in Engelse landschapsstijl en een parkbos. Het parkbos is vrij toegankelijk, de tuinen zijn op bepaalde dagen te bezichtigen.

't Medler

Vervolgens wandel je langs landgoed 't Medler welke wordt bewoond door de familie van Dorth tot Medler. Deze familie heeft het landgoed al drie eeuwen in bezit. Het kasteel is nauw verbonden met de religieuze geschiedenis. Zo bevindt zich in de ruimte boven de hoofdingang een kleine kapel (een schuilkerk) waarin men, in de tijd dat het katholieke geloof niet openlijk beleden mocht worden, kerkdiensten hield.

De Wiersse

Hierna doe je Landgoed de Wiersse aan. De historische en goed onderhouden tuinen van dit landgoed laat verrassende contrasten zien: varens en mos in de ‘Wilde Tuin’, geordende vakken in de moestuin, de strakke rozenparterre en de weelderige borders tussen de met rozen en kamperfoelie overwelfde pergola. Je kunt de tuinen van mei tot en met oktober bezoeken tijdens de ‘open tuin dagen’, de wekelijkse rondleidingen, een te reserveren groepsrondleiding of een van de evenementen.

Kale Berg

Hierna voert de route je richting Barchem. Je wandelt via De Kale Berg naar de Lochemse Berg. Deze met grove dennenbomen begroeide stuwwallen zijn zo’n 180.000 jaar geleden ontstaan in de ijstijd. De stuwwallen worden omgeven door fraai open essenlandschap met boerderijen. 

Witte Wievenkoele

Tussen de twee bergen ligt een diepe kuil, de ‘witte wievenkoele’. Het is waarschijnlijk een oude leemgroeve. De plek werd gevreesd omdat er ‘witte wieven’ waren. Zij kwamen ’s nachts tevoorschijn, als witte nevels zwevend over heide en moerasgronden. Meestal werden ze gezien als kwade geesten die je maar beter kon ontwijken. Gelukkig voor de wandelaar: in de lokale legende gaat het om ‘goede’ witte wieven.

Aan de voet van de Lochemse berg bevindt zich Hotel BonAparte waar je zult overnachten. Het unieke pand, de bosrijke omgeving en de gastvrijheid zullen jouw overnachting in dit hotel bijzonder maken. Kom tot rust op je hotelkamer of maak eventueel nog gebruik van de wellness met een heerlijk verwenzwembad (30 graden), sauna en solarium. In de avond serveert de keukenbrigade een uitgebreid diner.

Lengte route: 25 km.

Terug naar arrangement << Ga terug naar dag 1 >> Ga naar dag 3 Download hier het GPX bestand