Dag 2: Hof van Gelre - BonAparte

Op dag 2 start je de dag met een Achterhoeks ontbijt. Hierna trek je de wandelschoenen aan en ga je op pad. Onderweg kom je langs de volgende bezienswaardigheden:

1. Witte Wievenkoele

Tussen de twee bergen ligt een diepe kuil, de ‘witte wievenkoele’. Het is waarschijnlijk een oude leemgroeve. De plek werd gevreesd omdat er ‘witte wieven’ waren. Zij kwamen ’s nachts tevoorschijn, als witte nevels zwevend over heide en moerasgronden. Meestal werden ze gezien als kwade geesten die je maar beter kon ontwijken. Gelukkig voor de wandelaar: in de lokale legende gaat het om ‘goede’ witte wieven.

2. Kale Berg

De Kale Berg en Lochemse Berg zijn twee met grove dennenbomen begroeide stuwwallen die zo’n 180.000 jaar geleden zijn ontstaan in de ijstijd. De stuwwallen worden omgeven door fraai open essenlandschap met boerderijen. Op het hoogste punt van de Lochemse Berg staat de Belvedère, een stenen uitzichttoren uit 1893. Belvedère betekent ‘mooi uitzicht’. De toren is niet meer in gebruik: de hoge bomen belemmeren het uitzicht.

3. De Wiersse

De zestien hectare aan historische en goed onderhouden tuinen van Landgoed de Wiersse laat verrassende contrasten zien: varens en mos in de ‘Wilde Tuin’, geordende vakken in de moestuin, de strakke rozenparterre en de weelderige borders tussen de met rozen en kamperfoelie overwelfde pergola. Je kunt de tuinen van mei tot en met oktober bezoeken tijdens de ‘open tuin dagen’, de wekelijkse rondleidingen, een te reserveren groepsrondleiding of een van de evenementen.
dewiersse.com

4. 't Medler

Landgoed Medler wordt bewoond door de familie van Dorth tot Medler. Deze familie heeft het landgoed al drie eeuwen in bezit. Van de 300 hectare is 200 ha als landbouwgrond verpacht aan boeren. Landgoed Medler is een voorbeeld van hoe je een landgoed, ook vandaag nog, in stand kunt houden door het te exploiteren. Met de opbrengsten uit pacht en huur van de bijbehorende boerderijen, worden de gebouwen en landerijen onderhouden. Het kasteel is nauw verbonden met de religieuze geschiedenis. Zo bevindt zich in de ruimte boven de hoofdingang een kleine kapel (een schuilkerk) waarin men, in de tijd dat het katholieke geloof niet openlijk beleden mocht worden, kerkdiensten hield.

5. De Wildenborch

Bestaat uit een kasteel met ronde toren en zijvleugels, een bouwhuis, een koetshuis, circa 38 hectare tuin aangelegd in Engelse landschapsstijl en een parkbos. Het parkbos is vrij toegankelijk, de tuinen zijn op bepaalde dagen te bezichtigen.

Terug naar arrangement << Ga terug naar dag 1 >> Ga naar dag 3

Route lengte 25 km.