Dag 3: Boetiekhotel Villa Wanrooy - Oldschool Hotel

Er staat een uitgebreid ontbijt met ambachtelijke en lokale producten voor je klaar in Mien’s Eetkamer. Vandaag fiets je via Kasteel Slangenburg, prachtige natuurgebieden, langs oude boerderijen en door een eeuwenoud vestingstadje weer terug naar Oldschool Hotel in Winterswijk.

Kasteel Slangenburg

Vanuit het centrum van Doetinchem fiets je al snel het groene buitengebied in. Je komt langs het zeventiende-eeuwse kasteel Slangenburg, dat gelegen is op een prachtig landgoed. De inrichting, het meubilair en de wandschilderijen van dit kasteel zijn bewaard gebleven. Rondom het kasteel begeef je je in een park welke behoort tot de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse tuinaanleg uit de zeventiende eeuw.

Vennebulten

Fiets verder langs weilanden en door bossen naar de ‘Vennebulten’. Dit natuurgebied bestaat uit vennen met heuvels die onder andere begroeid zijn met jeneverbes, heide, grove dennen, eiken en berken. De dekzandrug waarop het natuurgebied zich bevindt, is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Beklim eventueel de uitkijktoren en heb een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het Aaltense Goor

Aan natuurgebied De Vennebulten grenst het landschapsreservaat Het Aaltense Goor. Van oorsprong is het een veengebied, nu vindt er vooral kleinschalige landbouw plaats. Onder andere de watersalamander en de bruine kikker komen hier voor.

Dale

Je fiets door buurtschap ‘Dale’. Gelegen, zoals de naam al doet vermoeden, op een lage plek: onderaan de westelijke helling van het Oost-Nederlands plateau. In het buurtschap zie je diverse oude boerderijen. Je herkent duidelijk het typische, glooiende essenlandschap.

Tip! Een leuke tussenstop op de route is Wijngoed de Hennepe, gelegen op eeuwenoude esgronden. De druiven worden op natuurlijke wijze geteeld. Er is een wijnwinkel aan huis en in de zomer worden er rondleidingen gegeven.

Bredevoort

De route voert je door het eeuwenoude vestingstadje Bredevoort. Stap hier even van de fiets af en bewandel de smalle straatjes langs oude gebouwen. Bredevoort staat vooral bekend als Boekenstad. Er zijn veel tweedehands boekenwinkels en antiquariaten. Ook worden hier regelmatig boekenmarkten georganiseerd.

Bekendelle

Je fietst verder richting Winterswijk. Je komt langs Bekendelle, een van de weinige moerasbossen in Nederland. Bij regenachtig weer staat een deel van het gebied onder water. Als je geluk hebt, ontdek je de ijsvogel of de grote gele kwikstaart. Maar er komen ook bijzondere planten voor, zoals de slanke sleutelbloem en de bosgeelster.

Berenschots Watermolen

In natuurgebied Bekendelle bevindt zich de Berenschots Watermolen. In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel deze molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. In dit eeuwenoude monument is een sfeervol restaurant gevestigd waar je, te midden van de kamwielen, kan plaatsnemen voor een hapje en/of drankje.

Hierna fiets je Winterswijk weer binnen met als eindbestemming Oldschool Hotel.

Afstand route: 51 km

Terug naar arrangement << Ga terug naar dag 2