Dag 3: Hampshire Hotel 's-Gravenhof - Gravin van Vorden

Er staat weer een heerlijk ontbijt voor je klaar. Vandaag wandel je langs de Berkel, door prachtige natuurgebieden en langs landhuizen weer terug naar de Gravin van Vorden.

Rivier de Berkel

Vanuit Zutphen wandel je verder langs rivier de Berkel. Vroeger was de Berkel een levendige handelsrivier. Schippers voerden in platte boten, de Berkelzompen, vrachten jenever en zilverzand over dit soms onvoorspelbare riviertje. De Berkel werd vorige eeuw gekanaliseerd om wateroverlast op de akkers tegen te gaan. Inmiddels is het tij gekeerd en meandert de rivier weer net zoals vroeger door het landschap. Tussen Almen en Zutphen is de Berkel volledig aangepast. De stroom is verlengd en er is ruimte gecreëerd voor nieuwe natuur. IJsvogels en oeverzwaluwen weten zich weer te netstelen in dit gebied en als je geluk hebt spot je zelfs een bever.

Huis 't Velde

Deze havezate uit de 14e eeuw met uitzicht op de Berkel is nu in gebruik als politieacademie. Achter het koetshuis ligt de rustgevende Tuin van Bezinning. Het is een indrukwekkende plek die ook dienst doet bij nationale herdenkingen en gebouwd is als eerbetoon aan 'in het harnas' gestorven politiemensen.

Landgoed 't Waliën

Je wandelt door landgoed ’t Waliën, vroeger was dit een heidegebied. Nu is het een gevarieerd landgoed met bos, poelen en bomenlanen. De heide van het landgoed is beplant met lariks, douglas, fijnspar en Amerikaanse eik. In het bos zijn vier poelen. Hier leven de kleine watersalamander, kamsalamander, gewone pad en bruine kikker. Ook hier hoor je veel vogels, waaronder de zwarte specht.

De Velhorst

In de 17e eeuw wordt op De Velhorst een eenvoudig buitenverblijf gebouwd, een spieker. In 1741 verrijst voor de spieker een voorhuis waarna 80 jaar later een ingrijpende verbouwing volgt tot comfortabel landhuis. Het huis is particulier bewoond en niet toegankelijk. De wandelpaden op het landgoed voeren je langs authentieke boerderijen, statige beukenlanen en oude boomgaarden. En onverwachts poppen er tussen de tussen de rododendrons een romantisch theekoepeltje en het iconische witte bruggetje over de Berkel op.

Het Kienveen

Je wandelt door het Kienveen. Vroeger was dit een klein agrarisch gebied. Hierna is het langzaam dicht gegroeid tot bos. Momenteel wordt op deze plek nieuwe natuur gecreëerd. Doordat het veen is afgeplagd en bomen zijn verwijderd krijgen zaden kans om te groeien. Het waterpeil wordt door het waterschap zo aangepast dat de grond vochtig blijft. Hierdoor krijgen bijzondere planten zoals het melkviooltje, moerashertshoorn en vetblad kans om te groeien en bloeien. Daarnaast zijn de omstandigheden ideaal voor kikkers, libellen en vogelsoorten. En voor wie er de tijd voor neemt, kan in dit gebied zelfs  een kleine ijsvogelvlinder, een boomvalk of klapekster zien fladderen.

Het Grote Veld

De route voert je verder door Het Grote Veld. Vroeger was dit een groot open gebied met zandverstuivingen en heide. Je kon zelf kijken tot Lochem, Vorden en Almen! Nu overheerst het bos. Natuurmonumenten heeft afgelopen jaren ook geleidelijk hier bomen gekapt. Hierdoor zie je oorspronkelijke beplanting weer terugkomen en breiden de heidevelden zicht verder uit. Op sommige plekken groeit de zeldzame klokjesgentiaan weer en liggen er hagedisjes van het zonnetje te genieten. De begrazing van Het Grote Veld wordt deels uitgevoerd door schaapskudde De Belhamel.

Vervolgens arriveer je weer bij Gravin van Vorden. Geniet hier eventueel nog even van een drankje of een hapje eten om dit wandeluitje goed af te sluiten.

Goed om te weten:

  • Onderweg is beperkt horeca aanwezig. 
  • In het winterseizoen kunnen sommige stukken van de wandelroute drassig zijn. Draag daarom goede wandelschoenen.

Afstand route: 21,3 km

< Ga terug naar dag 2 Terug naar arrangement Download hier het GPX bestand