Dag 2: Gravin van Vorden - Hampshire Hotel 's-Gravenhof

Start de dag met een uitgebreid ontbijt bij de Gravin van Vorden. Vandaag wandel je vanuit Vorden naar Hampshire Hotel 's-Gravenhof in de Hanzestad Zutphen. Onderweg kom je langs verschillende  bezienswaardigheden waaronder Kasteel Hackfort en bewandel je een gedeelte van het prachtige Ludgerpad. 

Kasteel Hackfort

Te midden van uitgestrekte landerijen rondom Vorden ligt Landgoed Hackfort, met in het centrum het gerestaureerde kasteel. Werp je ogen op de bloementapijten met stinzenplanten in het voorjaar en vergeet vooral de historische moestuin niet, het Hof van Hackfort. Indien je toe bent aan een pauze, neem plaats bij De Keuken van Hackfort, gevestigd in het oude koetshuis naast het kasteel. 

Ludgerpad

De wandelroute voert je een gedeelte over het Ludgerpad. Vernoemd naar Ludger, dit is een van de mannen die ruim 1200 jaar gelegen het christendom naar deze streken bracht. Je komt langs een aantal bijzondere plekken die zich aan de missionaris doen herinneren. Onderweg word je regelmatig verrast door een prachtig vergezicht, een groene houtwal of een karakteristieke boerderij.

Sint-Willibrorduskerk en Ludgertuin

In Vierakker staat de Sint-Willibrorduskerk, in 2009 uitgeroepen tot de op een na mooiste kerk van Nederland. In de zomer is de kerk open op dinsdag- en donderdagmiddag. Schuin voor de kerk is de Ludgertuin. Daarin staat een manshoog beeld van Ludger. 

Ludgermonument

In 794 is Ludger, in opdracht van Karel de Grote, ter hoogte van het huidige café-restaurant Den Elter de IJssel overgestoken en zo het gebied ingetrokken dat nu Achterhoek heet. Iets zuidelijker bouwde hij destijds een kerkje. Maar doordat de IJssel in de loop der eeuwen zijn loop verlegde, is dat in de rivier verdwenen. Bij een lage waterstand vond men eind twintigste eeuw nog enkele stenen terug. In 2009 werd op initiatief van de Ludgerkring bij Den Elter een Ludgermonument geplaatst. Het ene raam wijst naar Münster, waar Ludger bisschop werd. Het andere raam wijst naar Werden (bij Essen) waar Ludger een klooster stichtte. Zijn gebeente rust daar in een crypte.

Rivier de IJssel

Het laatste stukje van de route wandel je langs de meanderende IJssel, met haar oevers en uiterwaarden volgens velen de mooiste rivier van Nederland. Geniet van eindeloze vergezichten, kwetterende vogels en ruisend riet.

Zutphen

Vervolgens wandel je Hanzestad Zutphen binnen met als eindbestemming Hampshire Hotel 's-Gravenhof. Geniet van een welkomstdrankje en fris je even op in je hotelkamer. Verken eventueel de historische binnenstad. Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd, vanwege de historische gebouwen die de skyline bepalen. Behalve bijzondere architectuur biedt de binnenstad van Zutphen ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur. Breng ook eens een bezoek aan de diverse galeries en werkplaatsen.

’s Avonds geniet je van een culinair diner in Hampshire Hotel 's-Gravenhof.

Goed om te weten:

  • Onderweg is beperkt horeca aanwezig. 

Afstand route: 18,4 km

< Ga terug naar dag 1 Ga naar dag 3 > Terug naar arrangement Download hier het GPX bestand