Dag 3: Landhotel De Hoofdige Boer - Hotel Landgoed Ehzerwold

Er staat weer een heerlijk ontbijt voor je klaar. Vandaag wandel je vanuit het knusse dorpje Almen, via verschillende landschappen en langs landhuizen naar Hanzestad Zutphen. Geniet hier van de prachtige historische gebouwen en de gezellige binnenstad. Wandel vervolgens langs rivier de Berkel  weer terug naar Hotel Landgoed Ehzerwold.

Huize de Voorst

Het eerste landhuis langs de route is het imposante Huize de Voorst. Dit paleisachtige landhuis kreeg in de volksmond de naam 'Versailles van de Achterhoek’ en dateert uit 1695. Het gehele huis werd in 1943 bijna verwoest door een brand. Het huis is gerestaureerd in oorspronkelijke stijl, maar helaas kon het interieur niet hersteld worden. Het omliggende park is opengesteld voor bezoekers.

Goed om te weten: Huize de Voorst ligt net iets van de route af (+/- 600 meter). Het is zeker de moeite waard om het majestueuze bouwwerk van dichtbij te bekijken. (de routebeschrijving vind je op het routekaartje van het arrangement)

Huis Den Dam

Het volgende landhuis op de route is Huis Den Dam. De eerste vermelding van deze voormalige havezate dateert van 1399. Zeer waarschijnlijk werd het huis eind 16 eeuw verwoest maar blijkens uit het jaartal uit de wapensteen in 1599 weer herbouwd. Den Dam is inmiddels een aantal ingrijpende verbouwingen verder waardoor het nu meer een 19-eeuwse uitstraling heeft.

Hanzestad Zutphen

Vervolgens wandel je de historische Hanzestad Zutphen in. Toen Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, had deze stad zich al ontwikkeld tot een machtig handelscentra. Vandaag de dag is dit nog af te lezen van de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd, vanwege de historische gebouwen die de skyline bepalen. Wijk eventueel even af van de route voor een bezoek aan het sfeervolle centrum. Behalve bijzondere architectuur biedt de binnenstad van Zutphen ook een aantrekkelijke mix van winkels, galeries, horeca, evenementen en cultuur!

Tip: Vaar op een fluisterboot over de Berkel en door de grachten van Zutphen. De fluisteraar (schipper) vertelt je de mooiste verhalen.

Huis ’t Velde

Na een bezoek te hebben gebracht aan de historische Hanzestad is het tijd om weer terug te wandelen naar Almen. De route voert je langs Huis ’t Velde. Deze havezate uit de 14e eeuw met uitzicht op de Berkel is nu in gebruik als politieacademie. Achter het koetshuis ligt de rustgevende Tuin van Bezinning. Het is een indrukwekkende plek die ook dienst doet bij nationale herdenkingen en gebouwd is als eerbetoon aan 'in het harnas' gestorven politiemensen.

Rivier de Berkel

Hierna wandel je verder langs rivier de Berkel tot aan Almen. Vroeger was de Berkel een levendige handelsrivier. Schippers voerden in platte boten, de Berkelzompen, vrachten jenever en zilverzand over dit soms onvoorspelbare riviertje. De Berkel werd vorige eeuw gekanaliseerd om wateroverlast op de akkers tegen te gaan. Inmiddels is het tij gekeerd en meandert de rivier weer net zoals vroeger door het landschap. Tussen Almen en Zutphen is de Berkel volledig aangepast. De stroom is verlengd en er is ruimte gecreëerd voor nieuwe natuur. IJsvogels en oeverzwaluwen weten zich weer te netstelen in dit gebied en als je geluk hebt spot je zelfs een bever.

Vervolgens arriveer je weer bij Hotel Landgoed Ehzerwold. Geniet hier eventueel nog even van een drankje of een hapje eten om dit wandeluitje goed af te sluiten.

Goed om te weten:

  • Bij Landhotel De Hoofdige Boer is het mogelijk om een lunchpakket bij te boeken. Vraag naar de opties tijdens je reserveringsaanvraag.
  • In het winterseizoen kunnen sommige stukken van de wandelroute drassig zijn. Draag daarom goede wandelschoenen.

Afstand route: 24 km
 

Terug naar arrangement << Ga terug naar dag 2