Dag 2: Oldschool Hotel - Boetiekhotel Villa Wanrooy

Na een fijne nacht slaap ontwaak je in Oldschool Hotel. In de ontbijtkamer staat een uitgebreid ontbijt klaar. Hierna is het tijd om te starten met de eerste route. Je fietst vandaag via een groene omgeving, langs veengebieden, over karakteristieke kerkenpaden en langs de imposante Sint-Werenfriduskerk naar de Achterhoekse stad Doetinchem.

Korenburger- en Vragenderveen

Nadat je Winterswijk bent uit gefietst voert de route je langs het Korenburger- en Vragenderveen. Deze hoogveengebieden zijn ontstaan toen een grote ijstong zich na de ijstijd terugtrok. Er ontstond een kom waarin zich veenmos ontwikkelde. Nu is dit beschermd natuurgebied waar op afspraak rondleidingen worden gegeven.

Lievelde

Vervolgens fiets je rondom Lievelde door een zogenaamde kampenlandschap: bouw- en weiland met boerenwoningen. Kerkdorp Lievelde is ontstaan als kransesdorp, een vruchtbare es waar boeren zich omheen vestigden. Lange tijd had Lievelde geen kerk. De Christus Koning Kerk werd pas in 1954 in gebruik genomen.

Boerderijmuseum Erve Kots

Na Lievelde te zijn gepasseerd fiets je langs het oude hoofdkwartier van prins Frederik, deze bevond zich tijdens de Tachtigjarige Oorlog op de Lievelder Es. Tegenwoordig is hier Boerderijmuseum Erve Kots gevestigd, bekend om zijn pannenkoeken en als openluchtmuseum. Aan de overkant vind je Kaasboerderij Weenink, met een uitgebreid assortiment eigengemaakte zuivelproducten. Kortom, een goede plek om even een tussenstop te maken en even rond te kijken!

Otterpad

De route voert je verder door het buitengebied van Zieuwent waarna je over een karakteristiek kerkenpad ‘Het Otterpad’ fietst. In de 17e eeuw is er in de Achterhoek een heel netwerk van kerkenpaden ontstaan. Hoewel het katholicisme in 1627 verboden was, bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. De gelovigen moesten vaak flinke afstanden overbruggen en liepen dan binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstonden overal verborgen paden. De naam van dit kerkenpad is vernoemd naar de boerderij Den Otter. Langs het fietspad zijn enkele nieuwe poelen aangelegd en het zand dat hieruit vrijkwam, is gebruikt om de fietspaden op te hogen. Je komt ook langs de restanten van een elzenbroekbos.

Zieuwent

Hierna fiets je Zieuwent binnen. Lange tijd werden in dit kerkdorp geheime missen in schuren, woonhuizen en stallen gehouden. Pas in 1880 werd de huidige Sint-Werenfriduskerk gebouwd, een kopie van de bedevaartsbasiliek uit het Duitse Kevelaer. Het imposante gebouw kreeg de bijnaam ‘Kathedraal van de Achterhoek’. Het interieur is imposant dankzij de pilaren, gewelven, hoge ramen en evangelische figuren.

Behalve imposante kerkgebouwen in de dorpscentra, zie je onderweg ook veel Jezus en Mariabeelden langs de kant van de weg. Je fiets verder richting Mariënvelde over kerkenpad ‘Mollasdiek of Moldersdijk’. Hierna voert de route je door een groen gebied en leuke dorpjes richting Doetinchem.

Kasteel De Kelder

Je komt door het mooie bosgebied De Kruisbergse bossen en langs Kasteel De Kelder. In oorsprong is dit een havezate uit de zestiende eeuw, die na een brand in 1934 volledig is gerestaureerd. Tegenwoordig kun je er trouwen.

Doetinchem

Hierna fiets je de historische stad Doetinchem binnen. De stad is gelegen aan de Oude IJssel en vervult op veel gebieden een streekfunctie. In de gastvrije binnenstad vind je een ruime keuze aan leuke winkels, gezellige terrasjes, galerieën, een stadsmuseum en drie molens.

Je overnacht in Boetiekhotel Villa Wanrooy. Deze monumentale Stadsvilla is in 2020 verbouwd naar een eigentijds boetiekhotel. Vanuit het hotel loop je zo de binnenstad van Doetinchem in. ’s Avonds geniet je van een aperitief, borrelplank en een avondmaal bij Eetwinkel Van Mien (gelegen op de begane grond van Boetiekhotel Villa Wanrooy)

Afstand route: 48 km

Terug naar arrangement << Ga terug naar dag 1 Ga naar dag 3 >>